AVG

Privacy verklaring

IS UW ADMINISTRATIE KLAAR VOOR DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING?

Vanaf 25 mei 2018 gelden voor alle landen in de EU dezelfde regels op het gebied van privacywetgeving. De General Data Protection Regulation, of algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is vanaf dan van kracht.
De nieuwe Europese privacywet gaat gelden voor alle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dus ook voor kleine mkb’ers en zzp’ers die gegevens verwerken, zoals het bijhouden van afspraken van klanten, telefoonnummers van klanten of personeelsinformatie. Dat geeft de Autoriteit Persoonsgegevens aan.

Wat betekent dat voor u?

Zorg ervoor dat u de zaken op het gebied van privacy binnen uw bedrijf voor elkaar hebt. De sancties zijn namelijk niet mals. In geval van overtreding van deze AVG kan u door de Autoriteit Persoonsgegevens een boete worden opgelegd van maximaal 4% (!) van uw jaaromzet.

Veiligheid en meldingsplicht

U dient de persoonsgegevens van uw klanten en werknemers veilig op te slaan. Ook bent u -nog steeds- verplicht melding te maken wanneer u een lek van gevoelige informatie over klanten ontdekt. Dit dient u te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Voor iedereen

De wet geldt voor alle bedrijven binnen de EU, van tandartsen en mkb’ers tot multinationals als Shell en Facebook. Alleen opsporingsinstanties en het OM zijn ervan vrijgesteld. Zij vallen onder een aparte privacywetgeving.

AVG puntsgewijs:

  • Betrokkenen hebben recht op inzage, correctie en verwijdering, en dataportabiliteit.
  • Documenteer welke persoonsgegevens u verwerkt en met welk doel u dit doet, waar deze gegevens vandaan komen en met wie u ze deelt.
  • U dient er reeds bij het ontwerpen van producten en diensten voor te zorgen dat persoonsgegevens goed worden beschermd. Alléén persoonsgegevens verwerken die noodzakelijk zijn. Op uw website mag u het vakje ‘Ja, ik wil aanbiedingen ontvangen’ niet vooraf aanvinken.
  • Mogelijke verplichting om een functionaris voor de gegevensverwerking (FG) aan te stellen.
  • Meldplicht datalekken; u moet alle datalekken documenteren.
  • Heeft u uw gegevensverwerking uitbesteed aan een bewerker? Controleer dan of overeengekomen maatregelen in bestaande contracten met uw bewerkers nog steeds toereikend zijn.
  • U moet kunnen aantonen geldige toestemming van mensen te hebben gekregen. Het moet net zo makkelijk zijn om hun toestemming in te trekken als om die te geven.

Hier kunt u zich inlezen: https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/avg/#/welkom

En hier kunt u een eenvoudig privacy verklaring op stellen:
https://veiliginternetten.nl/privacyverklaring/


Recente berichten

Uitstel van betaling vanaf 1 oktober 2021

Vanaf 1 oktober 2021 moet een ondernemer die voorheen uitstel van betaling in verband met de coronacrisis heeft gekregen, nieuwe fiscale betalingsverplichtingen weer gewoon voldoen. Als dat niet tijdig lukt, loopt hij dan het risico dat hij uiterlijk op 1 oktober 2022 zijn gehele corona-belastingschuld versneld moet terugbetalen?Over deze kwestie Lees meer >

Oogletsel werkneemster door ontploffend confettikanon

Oogletsel werkneemster door ontploffend confettikanonEen winkelmedewerkster is vakken aan het vullen. Ze pakt een confettikanon dat in het verkeerde schap ligt en loopt er mee weg. Het komt in haar gezicht tot ontploffing met ernstig oogletsel tot gevolg. Is dit eigen schuld of is de werkgever aansprakelijk?Volgens de wet moet de werkgever bewijzen dat Lees meer >

KvK gaat woonadressen afschermen

KvK gaat woonadressen afschermenPer 1 januari 2022 schermt de Kamer van Koophandel alle gegevens af die in het Handelsregister opgenomen zijn over het woonadres van ondernemers en bestuurders. De ministerraad heeft daar mee ingestemd. Wie kan de woonadressen dan nog wel inzien?De afgeschermde woonadressen zijn vanaf 2022 alleen nog in te zien door Lees meer >

Afwikkeling van uw NOW-voorschot

Afwikkeling van uw NOW-voorschotDe tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen om werkgevers die door de coronacrisis te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. NOW kon worden aangevraagd tot en met het derde kwartaal van 2021. U ontving, als u in aanmerking kwam, een voorschot. Hoe loopt de verdere Lees meer >

Copyright 2021 Harke Administratie Staphorst | Privacy- en Cookie Verklaring