AVG

Privacy verklaring

IS UW ADMINISTRATIE KLAAR VOOR DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING?

Vanaf 25 mei 2018 gelden voor alle landen in de EU dezelfde regels op het gebied van privacywetgeving. De General Data Protection Regulation, of algemene verordening gegevensbescherming (AVG), is vanaf dan van kracht.
De nieuwe Europese privacywet gaat gelden voor alle organisaties die persoonsgegevens verwerken. Dus ook voor kleine mkb’ers en zzp’ers die gegevens verwerken, zoals het bijhouden van afspraken van klanten, telefoonnummers van klanten of personeelsinformatie. Dat geeft de Autoriteit Persoonsgegevens aan.

Wat betekent dat voor u?

Zorg ervoor dat u de zaken op het gebied van privacy binnen uw bedrijf voor elkaar hebt. De sancties zijn namelijk niet mals. In geval van overtreding van deze AVG kan u door de Autoriteit Persoonsgegevens een boete worden opgelegd van maximaal 4% (!) van uw jaaromzet.

Veiligheid en meldingsplicht

U dient de persoonsgegevens van uw klanten en werknemers veilig op te slaan. Ook bent u -nog steeds- verplicht melding te maken wanneer u een lek van gevoelige informatie over klanten ontdekt. Dit dient u te doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Voor iedereen

De wet geldt voor alle bedrijven binnen de EU, van tandartsen en mkb’ers tot multinationals als Shell en Facebook. Alleen opsporingsinstanties en het OM zijn ervan vrijgesteld. Zij vallen onder een aparte privacywetgeving.

AVG puntsgewijs:

  • Betrokkenen hebben recht op inzage, correctie en verwijdering, en dataportabiliteit.
  • Documenteer welke persoonsgegevens u verwerkt en met welk doel u dit doet, waar deze gegevens vandaan komen en met wie u ze deelt.
  • U dient er reeds bij het ontwerpen van producten en diensten voor te zorgen dat persoonsgegevens goed worden beschermd. Alléén persoonsgegevens verwerken die noodzakelijk zijn. Op uw website mag u het vakje ‘Ja, ik wil aanbiedingen ontvangen’ niet vooraf aanvinken.
  • Mogelijke verplichting om een functionaris voor de gegevensverwerking (FG) aan te stellen.
  • Meldplicht datalekken; u moet alle datalekken documenteren.
  • Heeft u uw gegevensverwerking uitbesteed aan een bewerker? Controleer dan of overeengekomen maatregelen in bestaande contracten met uw bewerkers nog steeds toereikend zijn.
  • U moet kunnen aantonen geldige toestemming van mensen te hebben gekregen. Het moet net zo makkelijk zijn om hun toestemming in te trekken als om die te geven.

Hier kunt u zich inlezen: https://rvo.regelhulpenvoorbedrijven.nl/avg/#/welkom

En hier kunt u een eenvoudig privacy verklaring op stellen:
https://veiliginternetten.nl/privacyverklaring/


Recente berichten

TONK: Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten

Er zijn verschillende regelingen die ondernemers steunen met de financiële gevolgen van de coronacrisis. Vanaf 1 januari 2021 is er ook ondersteuning voor mensen die te maken hebben met een onvoorzienbare en onvermijdelijke terugval in hun inkomen, maar die niet of onvoldoende een beroep kunnen doen op andere coronaregelingen.Naar verwachting Lees meer >

Monteur geen ondernemer

Monteur geen ondernemerEen zzp-er heeft een eenmanszaak in interieurreiniging, kassenbouw en laad- en loswerkzaamheden. Voor een opdrachtgever in de haven verricht hij werkzaamheden rond het laden en lossen, maar ook onderhoud en reparaties aan machines. Dat doet hij op fulltime basis. De Belastingdienst schrapt de ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling.Standpunt BelastingdienstVan ondernemerschap is geen Lees meer >

Studiekostenbeding werkt niet

Studiekostenbeding werkt nietEen leerling schadehersteller volgt een opleiding die volledig door zijn werkgever wordt vergoed. De arbeidsovereenkomst bevat een studiekostenbeding. Als de werknemer vrijwillige uit dienst treedt, moet hij de studiekosten terugbetalen. In stappen van 25 procent per jaar wordt dit afgebouwd. De werknemer zegt de arbeidsovereenkomst op en de werkgever claimt Lees meer >

Bewijs urencriterium te mager

Bewijs urencriterium te magerEen ondernemer handelt in consumentenartikelen en faillissementspartijen. Hij claimt in zijn aangifte inkomstenbelasting een verlies uit onderneming en ruim € 7.000 zelfstandigenaftrek. De Belastingdienst twijfelt aan zijn gewerkte uren in de onderneming en schrapt de zelfstandigenaftrek.De ondernemer komt met urenoverzichten: 160 uur per maand, bestaande uit 120 uur winkel en Lees meer >

Copyright 2021 Harke Administratie Staphorst | Privacy- en Cookie Verklaring